15 maj 2022
12:00

IK Vista

Gedigen insats mot Råslätt

De yttre förutsättningarna för att spela fotboll var på högsta nivå. Solen strålade på den blå himlen, utan att värma för mycket, och den lilla vind som infann sig gav sköna pustar av lätt svalka. Dessvärre var förberedelserna sämre. Karavanen av bilar från Kaxholmen anlände i god tid till Råslätts IP där det pågick en tävling i friidrott. Hemmalaget såg vi inte röken av och tränaren fick vi inte tag på trots ett antal mobilsamtal. Efter litedetektivarbete av Petter i Min fotboll-appen kunde vi konstatera att matchen skulle spelas på en konstgräsplan i andra änden av Råslätt. Det vara bara att packa in sig i bilarna och hitta rätt spelaplats. Under 20 minuter han vi med både ombyte och matchvärmning, som kapten Melkstam förtjänstfullt ledde, medan ledarna filade på taktiken. På förhand visste vi att motståndarna var ett lag som gärna spelade bollen på marken mellan lagdelarna, vilket vi hade ganska tufft med i förra årets två matcher, så vi visste att det skulle krävas hårt jobb för att få med oss ett bra resultat.

1:a perioden
Det märktes tydligt att Råslätt ville föra spelet och låta de för dagen vitklädda Vista-spelarna jaga boll. Men utmärkt markeringsspel gjorde det svårt för hemmalaget att komma någonstans och det var istället bortspelarna som kontrollerade händelserna med fint passningsspel och även snabba omställningar när möjlighet gavs, något som Råslättspelarna hade svårt att försvara sig mot. Första perioden var inte speciellt händelserik sett till målchanser, men det som skapades stod gästerna för. Ofta var det Noel som bröt sig igenom och skapade oreda i hemmaförsvaret. Matchen var mållös i paus, men med ett tydligt övertag för bortalaget.

2:a perioden
Jonathan skapade i inledningen ett par halvchanser åt sig själv och redan i fjärde minuten resulterade ett genombrott i mål. Jonte bröt boll på mitten, dribblade förbi en spelare på mittplan och utmanade den sista backen med ett gå till vänster och sedan avsluta lågt i målets högra hörn. 0-1 var lika rättvist som det var ett faktum. Efter målet blir framförallt ledarna i hemmalaget frustrerade, eller ännu mer frustrerade om man ska vara ärlig. Det smittar av sig på hemmaspelarna, och med en domare som har noll kontroll över händelserna på planen blir tilltagen fulare och fulare. En del situationer är så pass illa att de borde resultera i röda kort, men domarens värld blir de knappt till frispark. Trots en ganska hetsk stämning håller våra grabbar huvudet kallt och visar upp samma fina spel som de gjort i inledningen av serien, eller kanske till och med bättre. Råslätt är nog det lag med bäst spelare individuelt, men i ärlighetens namn kom de ingenstans. 0-1 var i underkant i paus där Vista vaskade fram en handfull klara lägen och hade fina möjligheter på frisparkar från nära håll, som Pelle visserligen satte i nät, oturligt nog var det i målet som stod utanför planen.

3:e perioden
Innan tredje akten drar igång är Petter över och pratar med RSK-ledaren om att de får lugna ner sig och låta barnen spela fotboll. Det blir betydilgt mycket lugnare på plan och målmässigt också mer händelserikt. I periodens tredje minut slår Jonathan en låg hörna som hittar fram till en fristående William som från nära håll rullar in 0-2. Pelle vinner i åttonde minuten bollen tillöger på mittplan, trampar sig förbi motståndarförsvaret och rullar retfullt enkelt in bollen i rätt nätaskor fram till 0-3. Råslättspelarna är uppgivna och trötta efter allt jagande men lyckas ändå få till ett skott i ribban, vilket också är deras enda riktiga målchans på hela matchen. När matchen sen ska spelas av kastas ett långt inkast över hemmaförsvaret till Vide G som får två chanser på sig att trycka in 0-4, detta i matchens näst sista minut. I slutsekundrarna uppstår en ärklig situation när Noel hamnar i närkamp med en motståndare och alla tror att bollen rullar över kortlinjen till inspark för hemmalaget. Alla förutom domaren och William. När spelet för ett par sekunder stannar upp utnyttjar William situationen och tar med sig bollen ett par steg mot mål och från snäv vinkel dunkar han in slutresultatet 0-5.

Sammanfattning
För er som inte var på plats så kan jag med gott samvete säga att motståndarnas agerande inte riktigt var så illa som texten påvisar. Det var betydligt mycket värre. Men det gör oss extra stolta att alla grabbar i vårt lag skötte sig exemplariskt, stod upp för varandra på ett bra sätt och skapade inte mer irritation än vad som redan fanns på planen. Fotbollsmässigt fanns inte speciellt mycket att anmärka på. Vi spelade så bra som vi kan och framförallt försvarsspelet har blivit så pass mycket bättre i serieupptakten än vad vi presterade under förra året, vilket också resulterade i den första nollan. Kul för Olle i målet! Men i den här matchen var uppförandet på plan den allra största vinsten, något som vi ledare är fruktansvärt stolta över, och ytterligare bevis på att det är en väldigt fin grupp att jobba med.